Имаме осигурени количества газ за следващите месеци, имаме доставки и от

...
Имаме осигурени количества газ за следващите месеци, имаме доставки и от
Коментари Харесай

Росен Христов: Имаме осигурени количества газ за следващите месеци

Имаме обезпечени количества газ за идващите месеци, имаме доставки и от Съединени американски щати, и от Европа на конкурентна цена. Имаме подписани контракти с разнороден брой снабдители, което ни дава сигурност. 

Това съобщи в предаването “Тази заран ” по bTV служебният енергиен министър Росен Христов.

По настоящи прогнози цената на газа през април ще бъде към 98 лева Спрямо март цената пада сред 5-10%. Очакваме наклонността да се задържи. Прогнозните цени за май са за към 90 лева, обясни енергийният министър. 

”Отчитайки обстоятелството, че газохранилищата в Европа са на половина цялостни и потреблението през зимния сезон беше ниско, чакаме през летните месеци и съвсем до края на годината цените да се задържат много конкурентни “, съобщи той.

Росен Христов съобщи, че Министерството на енергетиката работи върху това да се компенсира разликата сред пазарната цена сега и цената, на която е нагнетен газът (б.р. в Чирен).

Работим в две направления с всички заинтригувани страни, газовите асоциации и всички компании, които са нагнетили газ в " Чирен ", обсъждаме вероятен механизъм за отплата на високите цени. Паралелно с това обсъждаме и с Европейска комисия. Очакваме да забележим дали ще има общоевропейско решение, или най-малко дали на нас ще ни разрешат да използван механизма, които създаваме, разясни Христов.

И изясни, че механизмът е да се компенсира разликата сред пазарната цена сега и цената, на която е нагнетен газа, като в идеалния вид, количествата, които там са нагнетени и бъдат обезщетени, да останат в газохранилището, тъй че да се извърши задачата за идващия сезон - още веднъж 90% да бъде запълнено газохранилището. 

Компенсациите се създават с български средства. 

" Чирен " е напълнен на 75%, " Булгаргаз " черпи дребни количества, опитваме се да не черпим прекомерно доста, защото това внезапно покачва цената на микса, даже няколко дни в случай че черпим, цената скача с към 10 лв., изясни Христов. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР